Lorazepam 1 mg 30 tabletten

In stock

Lorazepam 1 mg – Een Krachtige Behandeling voor Angst en Slaapstoornissen

Verpakking: 30 tabletten, 1 mg per tablet

Lorazepam 1 mg is een veelgebruikt geneesmiddel voor de behandeling van angststoornissen, slapeloosheid en epilepsie. Dit medicijn werkt door het centrale zenuwstelsel te kalmeren, waardoor het helpt bij het verlichten van angstgevoelens en het verbeteren van de slaap. Het wordt vaak voorgeschreven voor kortdurend gebruik om deze symptomen snel onder controle te krijgen.

Hoe werkt Lorazepam 1 mg?

Lorazepam behoort tot de benzodiazepinen, een groep medicijnen die de werking van GABA (een natuurlijke chemische stof in de hersenen) versterken. GABA helpt de zenuwactiviteit in de hersenen te verminderen, waardoor gevoelens van angst en spanning afnemen. Door deze werking helpt Lorazepam patiënten zich rustiger te voelen en kan het de slaap verbeteren bij mensen die moeite hebben met inslapen door angst.

Wanneer wordt Lorazepam 1 mg voorgeschreven?

Lorazepam kan worden voorgeschreven voor verschillende aandoeningen, waaronder:

  • Angststoornissen: Vermindert symptomen van angst zoals nervositeit, spanning en onrust.
  • Slaapproblemen: Helpt bij het bevorderen van slaap wanneer slapeloosheid wordt veroorzaakt door angst.
  • Epilepsie: Wordt soms voorgeschreven om aanvallen bij epilepsiepatiënten onder controle te houden.

Hoe gebruik je Lorazepam 1 mg?

Het gebruik van Lorazepam moet altijd plaatsvinden onder begeleiding van een arts. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Volg de aanwijzingen van je arts: Neem Lorazepam precies zoals voorgeschreven. Overschrijd de voorgeschreven dosis niet en pas de dosering niet aan zonder medisch advies.
  • Inname: Lorazepam wordt meestal in tabletvorm ingenomen met water. Volg de instructies van je arts met betrekking tot de timing van de dosering.
  • Regelmatige inname: Probeer Lorazepam op vaste tijdstippen in te nemen om een constante hoeveelheid in je bloed te behouden. Dit helpt om het medicijn zo effectief mogelijk te laten werken.
  • Bijwerkingen: Lorazepam kan bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid, duizeligheid, en verminderde coördinatie. Neem contact op met je arts als deze bijwerkingen aanhouden of verergeren.
  • Stop niet abrupt: Stop nooit plotseling met Lorazepam zonder overleg met je arts. Dit kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken, zoals angst en slapeloosheid. Je arts kan een plan opstellen voor het geleidelijk afbouwen van de dosering.

Bijwerkingen van Lorazepam

Net als bij andere medicijnen kan Lorazepam bijwerkingen hebben. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn:

  • Slaperigheid
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Problemen met coördinatie

Als je last hebt van ernstige of aanhoudende bijwerkingen, neem dan contact op met je arts. Soms kan een aanpassing van de dosering of het veranderen van medicatie nodig zijn.

Wat moet je weten voordat je Lorazepam gebruikt?

Voordat je Lorazepam gebruikt, zijn er een paar belangrijke dingen om te overwegen:

  • Vermijd alcohol: Het drinken van alcohol tijdens het gebruik van Lorazepam kan de effecten van het medicijn versterken, wat kan leiden tot verhoogde slaperigheid of verminderde coördinatie.
  • Vermijd autorijden: Lorazepam kan je reactievermogen vertragen, dus het wordt afgeraden om te rijden of zware machines te bedienen totdat je zeker weet hoe het medicijn op jou werkt.
  • Zwangerschap en borstvoeding: Gebruik Lorazepam niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Overleg met je arts als je zwanger bent of zwanger wilt worden.

Hoe bewaar je Lorazepam 1 mg?

Bewaar Lorazepam altijd op een koele, droge plaats en buiten het bereik van kinderen. Gebruik het niet na de vervaldatum die op de verpakking staat vermeld.

Veelgestelde Vragen

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als je een dosis bent vergeten, neem deze dan zo snel mogelijk in. Als het bijna tijd is voor de volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en ga verder volgens je normale schema. Neem nooit een dubbele dosis om een gemiste inname te compenseren.

Is het veilig om abrupt te stoppen met Lorazepam?

Nee, abrupt stoppen kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Overleg met je arts voor een veilige afbouw van de dosering.

Hoe snel werkt Lorazepam?

Lorazepam werkt meestal binnen 30 minuten tot een uur na inname en het effect kan enkele uren aanhouden.

Mag ik autorijden na inname van Lorazepam?

Lorazepam kan slaperigheid en duizeligheid veroorzaken, dus het wordt afgeraden om te rijden totdat je zeker weet hoe dit medicijn je beïnvloedt.

Wat moet ik doen bij een overdosis Lorazepam?

Bij een overdosis kunnen symptomen optreden zoals ernstige slaperigheid, verwarring en ademhalingsproblemen. Zoek onmiddellijk medische hulp als je vermoedt dat je te veel Lorazepam hebt ingenomen.

Geraadpleegde bronnen

  • Lorazepam bij Acute Agitatie: Een systematische review over het gebruik van Lorazepam voor de behandeling van agitatie bij psychiatrische patiënten vond het effectief. In meerdere onderzoeken toonde Lorazepam, alleen of in combinatie met andere middelen zoals haloperidol, betere resultaten in het kalmeren van geagiteerde patiënten in vergelijking met placebo. Dit maakt het een waardevolle optie voor het beheersen van acute agitatie in zowel spoedeisende als intramurale psychiatrische settings (Frontiers, SpringerLink).
  • Gegeneraliseerde Angststoornis (GAD): Lorazepam is onderzocht voor de behandeling van Gegeneraliseerde Angststoornis (GAD). Klinische onderzoeken, waaronder een met langwerkende lorazepam, lieten aanzienlijke verminderingen in angstklachten zien. Deze onderzoeken bevestigen de effectiviteit van Lorazepam bij het beheersen van angst in een gecontroleerde, kortdurende klinische setting (ICHGCP).
  • Preoperatieve Sedatie: Lorazepam heeft ook aangetoond zeer effectief te zijn als premedicatie voor sedatie vóór operaties, waaronder tandheelkundige ingrepen en grote operaties zoals keizersneden. De sederende eigenschappen helpen pre-operatieve angst te verminderen en verbeteren de algehele patiënt uitkomsten (SpringerLink).

Conclusie

Lorazepam 1 mg is een effectief geneesmiddel voor de behandeling van angststoornissen, slapeloosheid en epilepsie. Het biedt snelle verlichting en helpt patiënten om meer ontspannen te worden. Volg altijd de aanwijzingen van je arts en stop nooit plotseling met het gebruik van dit medicijn. Bij vragen of zorgen, raadpleeg je zorgverlener.

Het is van cruciaal belang om deze algemene richtlijnen als referentie te gebruiken, maar altijd de specifieke instructies van je eigen zorgverlener op te volgen. Raadpleeg een arts als je vragen of zorgen hebt over het gebruik van ervan

Bekijk de bijsluiter

Klik hier om de bijsluiter te bekijken

| Alle medicijnen | Antidepressiva | Slaapmiddelen | Pijnstillers | Geslachtsziektes | Stimulanten |

Main Menu

Lorazepam 1mg kopen zonder recept

Lorazepam 1 mg 30 tabletten